пʼятницю, 13 березня 2015 р.

Перший лауреат літературної відзнаки Христі Нечитайко

Якось Христя обіцяла свою премію. Шоколадна медалька Христі Нечитайко вона буде зватися. Так ось, я думала-думала, яка така книжка заслуговує на симпатію найсуб’єктивнішої критикеси й тут присутніх? Яка книжка найменш розпіарена, видана не у великому видавництві, написана маловідомим автором і проілюстрована теж не дуже так щоб зірковим? І яка книжка при цьому всьому зуміла стати ідеальною для найменших – із чудовим коротким текстом, небанальними й некрикливими якісними малюнками, цікавою ідеєю, сюди ще додати цупкий папір і безсумнівне визнання читацької аудиторії, яка зацінила просту й таку цікаву ідею?

Та-да-дам! Це «Поросятко з картатою латкою»!!! Видано у Львові крихітним «Колесом» у 2011 році (оскільки це перше присудження «шоколадної медальки», то я дозволяю собі вибрати улюблену книжку за 5 років). Написав Віктор Мартинюк, намалював Роман Скиба (і скрізь мушу дописувати: не той, який поет).



Я її давно раджу всім знайомим, сама подарувала вже не менше чотирьох примірників книжечки й замовила у Львові ще 5 штук – знаю, що розійдуться.

Єдиний її мінус – відсутність у найближчій книгарні – компенсується ціною у 12 грн за якісну книжку-картинку.

І якщо ви раптом спитаєте, чи не заплатило мені видавництво за рекламу, то не смішіть :) 12 гривень – 50 центів чи скільки там уже? – то така смішна ціна, яку навіть такий бідний критик, як я, може з гордістю заплатити.


А тепер положення Шоколадної медальки Христі Нечитайко:

1. Христя нагороджує тільки книжки українських авторів.
2. Основний критерій – цю книжку хочеться багато радити друзям.
3. Додатковий критерій – треба подарувати не менш як два примірники книжки, при цьому обов’язково залишити на своїй поличці ще одну.
4. У книжці, що претендує на медальку, прекрасний і текст, і малюнки. Не може бути варіанту, щоб купувалося лише задля малюнків або тексту.
5. Книжка не повинна дратувати помилками будь-якого характеру.
6. Необов’язковий, але бажаний критерій. Книжка не має бути супердорога. Пояснюю: я за те, щоб добрі книжки нести в маси, а маси люблять співвідношення ціни і якості в бік зниження ціни й зростання якості, особливо у кризові часи.
7. Останній критерій, теж необов’язковий. Чим менш розпіарена книжка, тим краще. Шоколадна медалька – солодкий подарунок для тих, на кого не працюють рекламщики :)

У короткому списку 2014 року, значить:

1. «Зайці в полі варять борщ» Євгена Гуцала з ілюстраціями Ольги Кваші («ВСЛ»);
2. «Зайчикове Різдво» Івана Андрусяка з ілюстраціями Юлії Пилипчатіної («Фонтан казок»);
3. «Скільки? / How many?» на вірш Галини Кирпи, малювала Ольга Гаврилова («Братське»);
4. «Лічилка» творчої студії «Аґрафка» на вірш Наталі Забіли («НК-Богдан»);
5. «Мій маленький Київ. Випуск 1», текст Анастасії Денисенко, малюнки Олени Старанчук та Олега Грищенка («Laurus»).

Немає коментарів:

Дописати коментар