вівторок, 6 вересня 2016 р.

Від Apple до Zoo

На моїй маленькій книжковій поличці до десятка абеток. Ще трошки – й додам новеньку, яку я «погортала» в рукописі й оце собі заберу. Звичайні абетки – вони які? На кожну літеру – віршик. Літери й віршики, як правило, однією мовою. Родзинку ж цієї абетки видно з назви: вона українсько-англійська. Віршики у ній українські з украпленнями англійських слів. Абетка – англійська. Тобто ви з малявками вчите англійську абетку на своєму мовному матеріалі і бонусом вивчаєте слова на літери англійської абетки.

Віршики Галини Крук якраз такі, які треба дошкільнятам: достатньо прості, щоб запам‘ятовувати й учитися читати самим, і водночас англомовні слова в текстах ускладнюють рівень. Вірші дотепні, про звичні малявкам реалії: яблуко, м’яч, слона, морозиво й – ненав’язливе вкраплення патріотичного виховання – Україну на букву «U» (бо Ukraine):

Навіть у чужих чужинах,
ти, дитино, пам'ятай,
що Ukraine — це Україна,
наш з тобою рідний край!


Або:

Хто це стукає у шибку,
дріботить біля дверей?
Хоч нікого там не видко,
знаю — так приходить rain!

Найдужче мені припали до смаку ілюстрації Катерини Рейди. Не знаю, де видавництво «Фонтан казок» знаходить таких цікавих нових художниць, але це воно. Завжди цікаво дивитися, як художники бачать уже звичні образи (от як, як по-незвичному намалювати доволі традиційний віршик про Україну?) і ще цікавіше – як вони втілюють своє бачення. Ще мені завжди цікаво знати, якщо це незвична техніка. Приміром, мені досі не траплялося ілюстрацій, намальованих фломастерами (це інсайдерська інформація, яку видавництво не розголошує, але я вам по секрету сказала). Круто ж! І кожен малюк, у якого є фломастери, повірить, що й він так зможе :) Може, й собі пачку купити?


Українсько-англійська абетка / Галина Крук. Художник Катерина Рейда. – К.: Фонтан казок, 2016.

2 коментарі:

  1. Дякуємо від імені всіх,кому ця книжка стане у пригоді.Класні вірші,легко запам*ятовуються...

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. саме те, що треба вчити на всяких дитячосадкових святах замість звичної банальщини :)

      Видалити