вівторок, 31 жовтня 2017 р.

Роль білок у ранньому розвитку дитини

Люблю розповідати про книжки, апробовані на дитині. Останнім часом наш із Ясею фаворит – серія про Білченя від видавництва «Артбукс». Наразі видано весняні й осінні пригоди Білченяти, у планах – решта сезонів.














Так ось, за рахунок чого ця серія перемістилася в топи Ясьчиного хіт-параду? Без поняття. Історія звичайнісінька (скажу чесно, спочатку вона мене нічим не зачепила). І, певно, в тім ї приваба для дворічок: у ній усі ті самі сюжети, які вони проходять у житті. Це знову ж таки відточування й полірування навичок комунікації (чудово, що в розмові Білченя використовує різні словесні конструкції для привітання й прощання), вчиться відмовлятися від чогось, дізнається про компроміси й зрештою проходить «терапевтичний» шлях, відмовляє купі знайомих звірят у спільних іграх, які йому не підходять, і знаходить найкращий варіант для себе й партнера. Думаю, психологи мають обожнювати цю серію.

Це я про «Весняні пригоди Білченяти». У цій книжці Білченя радіє весні й вирушає у світ, щоб із кимось погратися. Йому зустрічаються різні звірі, але їм разом гратися незручно, тож Білченя дає модель відмови. Наприклад, щоб погратися з Золотою Рибкою, доведеться стрибнути до неї у ставок, а це, м’яко кажучи, не всім підходить. Або щоб погратися з поросятами, треба стати брудним. Одне слово, нормально відмовляти, якщо комусь зі сторін невигідні умови. І добре, що малюки це відразу собі запам’ятають. Зрештою, наприкінці Білченя все ж знаходить того, з ким йому захочеться гратися попри відмінності в зовнішності (довгий і короткий хвости), і це буде взаємно.

Паралельно діти вивчають протилежні поняття (високо – низько, сухий – мокрий, брудний – чистий, великий – малий тощо), шукають гусеницю.







В «Осінніх пригодах Білченяти» все те саме, але сюжет побудовано на різних смакових якостях та вивченні кольорів веселки.

Інші плюси серії:
  • Картонні сторінки.
  • Білченя – ґендерно нейтральне. Воно не хлопчик і не дівчинка.
  • Вивчення кольорів, природних явищ, порівняння різних ознак.
  • Білченя гуляє в різних місцях – лісі, парку, біля озера, на луці.
  • Можна спостерігати, як змінюється місцевість в різні пори року.

-     Ранній розвиток дитини тут не просто так у заголовку стоїть. Бо я дотримуюся тієї думки, що хороші книжки для малечі можуть дати те саме, що й розвивалки при грамотному застосуванні. Бо такі книжки, як правило, містять пізнавальний елемент, і це в ненапряжній формі гри подається. І часто з гумором :)


Лізелот Верштееґ. Весняні пригоди Білченяти. Осінні пригоди Білченяти. – Київ: Artbooks, 2017.

Немає коментарів:

Дописати коментар