четвер, 8 серпня 2013 р.

Барбара Космовська і її Буби

Поки доварюється суп, напишу про «Бубу» Барбари Космовської. Взагалі-то, готувати їжу й писати про «Бубу» — цілком у традиції цієї книжки, бо там дуже багато і смачно йдеться про їжу. Звісно, не тільки про їжу, а й про більш духовні речі, наприклад, азартні ігри. Або про стосунки батьків і дітей, та й загалом поколінь. Або про перше кохання, або про шлюб. Або про те, як батьки занадто собою зайняті, щоб помічати своїх дітей-підлітків. Ну, але про їжу, зрештою, дуже смачно написано, правда. А головне — з гумором, тож я книжку вже пустила в обіг поміж друзями.

Щиро скажу, другу «Бубу», ту, яка «Мертвий сезон», мені читати вже було не так цікаво, хоча й там є такі знахідки, що аж облизуєшся. Наприклад, бабця Рита. Спостерігати за їхніми з дідом Генриком розмовами — справжнє задоволення! (Дивно, що й досі за книжками Космовської не зняли якоїсь молодіжної комедії, бо це все дуже кінематографічно!) А загалом, тут є все те, що й першій «Бубі», яку я люблю більше: сімейні проблеми, зрада, напруга, здоровий гумор, з’явилася навіть гостросюжетність (Буба тепер не просто майстер гри у бридж, а ще й підпільний месник за права несправедливо обіграних гравців).


А ще я читала «Позолочену рибку» Барбари Космовської того-таки «Урбіно». Хороша книжка, сумна, але дуже правдива. Ловлю себе на думці, що в одних випадках нарікаю на те, що все дуже райдужно, в інших — що дуже багато проблем намішано. Але головне питання, як це написано. У «Позолоченій рибці» і проблема смерті близької людини, і розлучення батьків, і анорексія, але це все якось так, як у житті, бо озираєшся — а навколо тебе теж дуже багато всього, чого в якісь моменти не помічаєш, а в якісь у тебе наче вмикається третє око, і ти прозріваєш на деякий час. Ця книжка — це свого роду «прозріння», струс і шокотерапія. Одна знайома дівчинка, прочитавши її, захотіла змінити фінал, і це, гадаю, найкращий доказ її правдивості.

П.С.: коли в мене буде власне кошеня, тобто киця, назву її Бубою. Так-от!

Барбара Космовська. Буба / Пер. із пол. Божена Антоняк. — Львів: Урбіно, 2010.
Барбара Космовська. Буба: мертвий сезон / Пер. із пол. Божена Антоняк. — Львів: Урбіно, 2013.

Барбара Космовська. Позолочена рибка / Пер. із пол. Божена Антоняк. — Львів: Урбіно, 2012.

Немає коментарів:

Дописати коментар