неділю, 11 серпня 2013 р.

Ідеальна дівчача книжка


До того, щоб написати про «Русалоньку із 7-В» Марини Павленко, я йшла цілий рік. А може, півтора, бо пообіцяла прочитати всю тетралогію одного дня наприкінці травня минулого року. А прочитавши, була щаслива неймовірно, бо повернулася на трошки в часи, коли можна жити в чотирьох книжках і переживати всі сюжетні перипетії разом із улюбленими персонажами.

Як на мене, то всі чотири книжки цілком рівні, я не виділяла кращої чи гіршої, однаково люблю кожну. У кожній із повістей головна героїня Софійка (12 років) розкриває якусь таємницю, так чи інакше пов’язану з її родом. Докопується правди, розплутує історичні клубки й таким чином – не без втручання магічних речей чи істот – встановлює справедливість. Поруч із нею завжди вірний друг Сашко, який би хотів бути не лише другом, але Софійка, як і багато інших дівчат до неї і після неї, справжнього не помічає, принаймні не відразу. Вона зітхає, ясна річ, безнадійно, за однокласником Вадимом, проклятим із роду Кулаківських.
Це і є сюжетом першої книжки («Прокляття роду Кулаківських»), хоча зітхає Софійка за цих непутящим хлопцем іще довгенько. Допомагаючи Вадимові позбутися прокляття, дівчина тим самим і своїй рідній тітці Сніжані розкриває очі на її обранця.

У другій книжці («Русалонька із 7-В та загублений у часі») Софійка розгадує таємницю привида, який ночами грає на фортепіано у старому маєтку. Ще в неї молодший братик, із яким вона мусить сидіти, як і всі старші сестри на світі.

Третя («Русалонька із 7-В проти Русалоньки із Білокрилівського лісу») — дівчача-дівчача. Тут стикаються інтереси вже двох сил, а це знайомо, певне, кожній прекрасній особі :) Зимове фентезі має свої чари, новорічні бали, лижі і все таке. А ще таємниця, без цього ніяк.

Четверта книжка — «Русалонька із 7-В в тенетах лабіринту» — про зникнення картин із галереї. Софійка стала справжнім детективом, а поруч із нею, як завжди вірний Сашко. Десь бачила, що готується до друку п’ята частина, то мені цікаво: чи виросте нарешті Софійка, чи помітить вона нарешті безнадійно закоханого Сашка? Симпатичний страшенно цей хлопець, хоч, може, й надто ідеальний. Але ж мають бути в дівчачому житті ідеали, правда?

Про п’яту книжку читайте тут. Це вже зовсім не детектив, не містика. Це любовна історія з елементами краєзнавчості. Софійка перейшла у 8-й клас, а значить це остання книжка з серії :)

Щодо жанру. Оформлено книжки у стилі фентезі, літературознавці називають «Русалоньку із 7-В» «краєзнавчим детективом», а ще це любовна історія, з гумором і, що головне — дуже добре написана. Як із точки зору психології, так і з точки зору сюжету, персонажів, стилістики. Охоче рекомендую! Єдине, чого б мені ще хотілося, то це дорослішання Софійки. Так, щоб персонажі росли і їхні проблеми теж. Бо за рік у школі вмістилося надто багато всього. Але це не суттєво, а так, на майбутнє ;)

Між іншим, «Русалонська із 7-В» цілком заслужено опинилася позаторік у короткому списку літературної премії «Великий Їжак». Так що експерти схвалили, а ви вже собі пробуйте :)

Марина Павленко. Русалонька із 7-В або прокяття роду Кулаківських. — Вінниця: Теза, 2005.
Марина Павленко. Русалонька із 7-В та загублений у часі. — Вінниця: Теза, 2007.
Марина Павленко. Русалонька із 7-В проти Русалоньки з Білокрилівського лісу. — Вінниця: Теза, 2008.
Марина Павленко. Русалонька із 7-В в тенетах лабіринту. — Вінниця: Теза, 2011.

Немає коментарів:

Дописати коментар