Дарма, що лиш 19 листопада, а в мене сьогодні День святого
Миколая. Не знаю, чи пов’язано це з книжкою, яку я саме напередодні ввечері
читала, — «Медяник для Миколая», але результат, як кажуть, перед очима.
Прокидаюся зранку, а під подушкою — півкіло шоколадних цукерок, моїх улюблених.
Ну хто б іще про них міг знати, як не Миколай? Так що тепер у мене є секрет, і
тільки я знаю, що нині — День святого Миколая, хай у мене їх буде два, я не
проти. Я дуже-дуже чемна дівчинка, ви ж знаєте.
Так ось, про чудодійну книжку (переглянути можна тут). Вона дуже мила, справді
миколаївська. І те, що мені не зовсім подобаються ілюстрації, можна списати на
те, що Христя страшенна привереда. А тексти милі, усього їх сім + рецепт
традиційних миколайчиків від Дарії Цвек (молодці, що вмістили, це плюс :). Два
вірші, один текст у стилі післямови — про те, хто такий Святий Миколай, і про
те, що треба робити добро (насправді-бо вся книжка загалом — про це, тільки під
різними кутами зору) і чотири оповідання про те, як різні діти чекають у гості
Святого Миколая. І якщо коротко, то основна приваба цієї книжки, як на мене, —
те, що «Медяник» призвичаює своїх читачів до того, що подарунки взимку
приносить Миколай, а не Дід Мороз чи, крий Боже, Санта Клаус. Тобто, все-таки
ламає звичну радянську традицію й нашарування американських звичок, які
виглядають у наших реаліях, м’яко кажучи, не зовсім доречно.
Вам, певно, цікаво дізнатися щось про зміст. Я тільки
авторів перерахую, і ви вже побіжите шукати книжку: Галина Кирпа, Оксана
Лущевська, Валентина Вздульська, Наталка Малетич, Володимир Чернишенко та інші.
Мені, уявіть собі (сама дивуюся), сподобалися всі. Хоча найбільше — таки
оповіданнячко Чернишенка. Воно пустотливе й дотепне, має колізію і несподіваний
фінал. Одне слово, несподівано для себе: раджу, якщо виховуєте своїх дітей у
православній традиції і хочете м’яко натякнути дитині, що є альтернатива Дідові
Морозу й Санта Клаусу. А якщо вам цікава ця тема, то смикайте видавництво, у них іще є такого ж плану книжки :)
До речі:
Рецепт традиційних «миколайчиків» від Дарії Цвек
Інгредієнти
Тісто:
600 г. борошна
150 г. маргарину
200 г. цукру
2 яйця + 2 жовтки
150 г. рідкого меду
по 0,5 чайної ложки меленої кориці та гвоздики
1 чайна ложка соди
2 столові ложки сметани
Для глазурі:
1 склянка цукрової пудри
1 білок
0,5 чайної ложки лимонного соку
До просіяного борошна всипати соду і додати натертий на крупній тертці маргарин, посікти все разом. Додати яйця, жовтки, сметану, цукор, спеції і мед, замісити тісто і залишити в холодильнику на ніч. З охолодженого тіста розкачати паляниці завтовшки 0,5 см, прикласти форми з картону і вирізати «миколайчиків», або ж зробити їх за допомогою відповідних дерев'яних форм.
Викласти пряники на змащене і притрушене борошном деко. Випікати при 180 градусах до золотистого кольору. Готові «миколайчики» охолодити і покрити глазур'ю. Для приготування глазурі збити білок на круту піну, поступово всипаючи цукор-пудру і додаючи лимонний сік.
Перед випіканням поверхню медяників можна змастити збитим яйцем.
Медяник для Миколая / Упор. Юлія Березенко. — Київ:
Братське, 2013.
Ще читання на зиму, яка невпинно насувається:
для дівчат — Марина Рибалко, Подорож Туди, Де Сніг
для сімейного читання — Казки лірника Сашка, Мар’яна і Тарас Прохаськи, Хто зробить сніг.
для підлітків — Дина Сабитова. Где нет зимы
Немає коментарів:
Дописати коментар